info@kdvdepuzzelstukjes.nl


Kinderopvang de Puzzelstukjes

Babygebaren

Babygebaren in kinderopvang

De kinderen leren bij Kdv de Puzzelstukjes op alle groepen baby- en kindergebarentaal. Dit gaat spelenderwijs waardoor de kinderen het snel oppakken. Er worden gebaren gebruikt voor onder andere fruitsoorten (appel, peer, banaan), opruimen, spelen, papa, mama, opa, oma, auto, werken, opruimen, luier, eten, knuffelen, drinken.

Alle pedagogisch medewerkers op Kdv de Puzzelstukjes hebben een training Baby- en kindergebaren gevolgd. Deze training wordt jaarlijks herhaald waarbij er steeds nieuwe woorden aan worden toegevoegd. De gebaren zijn afkomstig van de Nederlandse Gebarentaal.

Voordat een baby kan praten kunnen we al met hem communiceren door gebaren in te zetten. Baby’s kunnen vanaf acht maanden oud al bedenken wat zij willen maar kunnen dit verbaal nog niet uiten. Door het gebruiken van gebaren kan een baby al vroeg kenbaar maken wat het wil of nodig heeft.

De gebaren zijn geen vervanging voor gesproken taal maar een toevoeging. De pedagogisch medewerkers praten tegen het kind en voegen hier gebaren aan toe. Doordat kinderen de pedagogisch medewerkers imiteren leren zij de gebaren aan. Hierdoor kan de baby al vroeg aangeven wat hij ziet en waar hij behoefte aan heeft.

Wetenschappelijk is bewezen dat gebaren de taal/spraak ontwikkeling bevordert. Een bijkomend voordeel is dat kinderen op latere leeftijd een voorsprong hebben op kinderen die niet opgegroeid zijn met gebaren op het gebied van lezen, praten en schrijven.

Voorbeeld

Bent u geïnteresseerd in de Puzzelstukjes?

U kunt zich vrijblijvend en kosteloos inschrijven vanaf het begin van de zwangerschap. Vraag een rondleiding aan.